Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Foredraget "Deporteret til Sprogø og Livø"

SEP
19

Foredraget "Deporteret til Sprogø og Livø"


Dato Tirsdag d. 19. september 2023, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Sted Konfirmandstue stuen, Nebsager Kirkevej 10, 8783 Hornsyld
Pris
Kage og kaffe koster 25 kr.
Foredraget "Deporteret til Sprogø og Livø"

Foredraget er ved Henning Frandsen, historiker, foredragsholder og journalist.

Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en ø-anstalt for såkaldt ”antisociale og kriminelle, åndssvage mænd”, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige, åndssvage unge piger og kvinder” at havne på Sprogø

En af de personer, som har fundet plads i foredraget, er Oluf Nyrup Rasmussen – far til fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen – som blev deporteret til Livø i 1924 og først slap fri i 1931. Som mange sikkert har hørt om.

Forskelle i individers, racers og klassers evner skyldtes nedarvede faktorer, mente en række indflydelsesrige mænd med den socialdemokratiske minister K.K. Steincke i spidsen i tiden efter 1. verdenskrig.  Og da middelklasseforældrene var begyndt at føde færre børn, mens arbejder- og bondebefolkningen fortsat fik mange børn, frygtede Steincke med flere, at Danmark ville blive oversvømmet af ”uønskede” mænd og kvinder.

Derfor skulle man forhindre disse grupper i at få børn via bl.a. kastration og sterilisation, i første omgang dog ved at internere dem på øerne Livø og Sprogø. 

Foredraget dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø og sætter det ind i en historisk ramme. Foredraget indeholder en række hidtil ikke offentliggjorte billeder, som foredragsholderen har fået stillet til rådighed af en kvinde, som voksede op på Livø – og hvis forældre og bedsteforældre arbejdede på Livø. 

Henning Frandsen stammer fra Aarhus og læste historie (BA) ved Universitetet der; han er desuden uddannet voksenunderviser. I adskillige år var han litteratur- og madanmelder. 

Sammen med kone og børn flyttede han til Aarup på Fyn i 1997. Fra 2000 til 2018 var han fuldtidsjournalist hos Fyens Stiftstidende. Siden september 2018 har han sideløbende med foredragsvirksomheden leveret journalistik til ugeavisen, Folkebladet i Aarup. 

Dette foredrag er det første i en række med den røde tråd: "Livsomstændigheder".